Creators Architects | Neighbourhood Cultural Centre Below Raja Garden Flyover Delhi
The stretch below Raja Garden Flyover carried an enormous potential to reconnect the neighbourhood and become a relief area offering alternate activities to rejuvenate the space. A cultural centre was conceptualised which could be accessed from either sides through the underpass. Art walks, kiosks, temporary structure spaces and capsules with tensile roofs added forms and a unique dimension to it.
198
single,single-portfolio_page,postid-198,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_text_scaledown,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Neighbourhood Cultural Centre Below Raja Garden Flyover, Delhi

About This Project

After Peeragarhi overpass’ development, Rajagarden overpass offered a much larger stretch and completely different urban context. Landlocked between the two side roads with vibrant upcoming central business district on one side and a residential neighbourhood on other side, the stretch carried an enormous potential to reconnect these two parcels and become a relief area offering alternate actives to rejuvenate the space.

 

There was an excellent opportunity for use of waster space under flyover to fill in with a social requirement, however, this was an urban design challenge.

 

Therefore, a cultural centre was conceptualised which could be accessed from either sides through the underpass. With high grill and planter on the perimeter, the area was secured against noise booms from traffic around and people crossing from non designated places. Art walks, kiosks, temporary structure spaces and capsules with tensile roofs added forms and a unique dimension to it.
Status

Completed in 2005

Value

INR 3.5 Cr

Client

Delhi Tourism and Transport Development Corporation

Location

Rajagarden, New Delhi

Facility

Public Space, Cultural Centre

Category
Civic and cultural, Landscape and streetscape, Selected
Tags
cityscape, functional intervention, potential, reuse of spaces, Urban landscape